środa, 24 października 2012

DefinicjaSłowo „ dieta” zwykle kojarzy się z odchudzaniem, ze stosowaniem rygoru, rezygnacją z ulubionych potraw i spożywaniem niesmacznych posiłków. Definicja „diety” jest jednak zupełnie inna i odnosi się do sposobu odżywiania, do tego, co jemy i pijemy w ciągu dnia. Dlatego też można powiedzieć, że każdy z nas (a nie tylko osoby odchudzające się) stosuje jakąś dietę. Aby zachować zdrowie i utrzymać prawidłową masę ciała należy zwracać uwagę na 2 aspekty: na to, co jemy i ile jemy. Jeśli w swojej diecie umieszczamy zdrowe produkty, ale spożywamy je w nadmiarze, to dostarczamy zbyt dużo kilokalorii, co w konsekwencji wpływa to na wzrost masy ciała. Jeśli natomiast dostarczamy odpowiednią ilość kilokalorii, ale w codziennym menu nie uwzględniamy wszystkich zalecanych grup produktów, możemy doprowadzić do niedoboru niektórych składników odżywczych i tym samym przyczynić się do poważnych problemów zdrowotnych.

Zasady racjonalnej diety: 

  1. Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 
  2.  Wybieraj produkty jak najmniej przetworzone. 
  3.  Produkty zbożowe powinny być głównym źródłem kalorii. 
  4.  Spożywaj codziennie co najmniej 2 szklanki mleka. 
  5.  Dostarczaj organizmowi odpowiednią ilość błonnika pokarmowego. 
  6.  Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców. 
  7.  Ograniczaj jedzenie produktów zwierzęcych zawierających cholesterol, 2-3 razy w tygodniu zamiast mięsa jedz ryby. 
  8.  Unikaj cukrów prostych. 
  9.  Ograniczaj spożycie soli. 
  10.  Zastępuj tłuszcze zwierzęce tłuszczami roślinnymi.


zapraszam do odwiedzenia bloga mojej koleżanki związanego z masażem m1602.blogspot.com




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz