Najważniejsza
jest odpowiednia dieta
Jeżeli
dopada nas przeziębienie, standardowo udajemy się do apteki, kupujemy tony
chusteczek do nosa i kilka opakowań chemicznych „uzdrawiaczy”. Właśnie
wzbogaciliśmy korporację farmaceutyczną o kolejne ciężko zarobione przez nas
złotówki. Jest to także „pójście na łatwiznę”. Zdecydowanie lepiej, zarówno dla
zdrowia jak i naszego portfela będzie skorzystać z naturalnych lekarstw, jakim
są owoce i warzywa oraz inne naturalne produkty, które warto uwzględnić w
codziennej diecie.
Niestety
w okresie jesienno – zimowym trudniej przygotować wartościową i urozmaiconą
dietę, bogatą w witaminy,jednak nie jest to żadna wymówka. Skorzystajmy z
bogatej gamy różnych mrożonek, wbrew błędnej opinii, posiadają tyle samo
cennych składników co świeże.
W
podnoszeniu odporności należy szczególną uwagę zwrócić na witaminę C. Poprawia
odporność organizmu, łagodzi i skraca czas trwania przeziębienia. Zatem
wprowadźmy do dziennego jadłospisu owoce cytrusowe, czarną porzeczkę, czerwoną
paprykę, brukselkę, ziemniaki, brokuły, cebulę, czerwoną kapustę, szpinak,
wybór mamy szeroki.
Kolejnym
ważnym składnikiem w walce i profilaktyce przeziębień jest witamina A.
Znajdziemy ją w mięsie, jajach, przetworach mlecznych, a także w marchwi,
brokułach, czerwonej papryce, pomidorach. Niedobór powoduje ogólne osłabienie
organizmu, a także wzroku.
Teraz
kolej na czosnek, przez niektórych znienawidzony, odpychający produkt, jednak
należy wysoko cenić jego dobroczynne działanie. Czosnek działa antybakteryjnie
i zapobiega rozwijaniu się wirusów w naszym organizmie, zwalcza pierwsze objawy
przeziębienia. Działa także grzybobójczo, jest naturalnym antybiotykiem.
Jego moc
porównywana jest do silnych leków.
Trzeba
pamiętać, że swoje najcenniejsze właściwości posiada jedynie w postaci świeżej.
Podobne działanie i skuteczność w walce z infekcjami posiada cebula.
Syrop z
cebuli, może nie jest smaczny, ale niezaprzeczalnie pomocny przy problemach z
gardłem, nawilża i ułatwia odksztuszanie.
Kolejnym
istotnym sprzymierzeńcem w okresie jesienno – zimowym jest miód. Najlepiej
spożywać go przez cały rok, wówczas działa jak naturalna szczepionka. Aby
uodpornić organizm najwłaściwszymi będą miody lipowe, spadziowe, wrzosowe i
akacjowe. Ten „złoty nektar” doskonale rozgrzewa w chłodne dni, regeneruje i
wzmacnia organizm.
Warto w
tym okresie spożywać także probiotyki, które z łatwością znajdziemy w
jogurtach, kefirach czy maślankach. Dobroczynnie wpływają na florę bakteryjną
przewodu pokarmowego, chronią go przez infekcjami, podnoszą odporność. Ponadto
zawierają dużo wapnia.
Istotne
jest również odpowiednie nawodnienie organizmu. Podczas przeziębienia potrzeba
nam nawet trzech litrów płynów na dzień. Najlepiej jeśli jest to naturalna,
niegazowana woda mineralna, herbaty ziołowe, świeżo wyciskane soki bogate w
witaminę C (sok pomarańczowy, grejpfrutowy, z czarnej porzeczki). Jeżeli
natomiast dopadnie nas infekcja, lub przemarzniemy, należy pić rozgrzewające
napoje, takie jak herbata z miodem, cytryną czy sokiem malinowym.
Czego
unikać ?
Z
pewnością należy ograniczyć kawę i alkohol. Zabijają one cenne składniki, tym
samym obniżają ogólną odporność organizmu. Warto także unikać zbyt tłustych
potraw i słodyczy. Osłabiają system immunologiczny, hamują zdolność obrony
przez chorobotwórczymi czynnikami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz